Chokladtryffel & marängtårta
2½ dl grädde
350 gram choklad (blockchoklad ljus/mörk/vit)
Koka upp grädden i en kastrull, när den kokat upp ställ den åt sidan
och bryt i bitar av chokladen och låt den smälta. 350 gram eller tills
smeten känns mättad. Om smaksättning önskas, rör i tex
marianne-kross / daimkross / apelsinkrokant / mintkrokant.
Häll smeten i en låg form och ställ in i kylen för att låta stelna.
När smeten stelnat, rulla små bollar och rulla dessa i kakao
eller florsocker.
Klart!
Perfekt julgodis, och mycket passande till en kopp kaffe
eller till lite glögg.
Marängtårta
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl florsocker
3 dl grädde
2 st dubbeldajm
Vispa 3 äggvitor med 1 dl strösocker - hårt! Rör sedan
i den andra decilitern strösocker. Bred ut detta på ett
bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter.
Grädda i ca 75 minuter på 140 grader.
Låt svalna
Vispa 3 dl grädde
Vispa 3 äggulor med 1 dl florsocker
Hacka/mortla dajm
Rör ihop detta och bred smeten över marängen.
Förvaras i frysen. Tas fram ca 5-10 minuter innan
servering.
låter smarrigt :]
hur har dagen varit?
yummi! bra inlägg:)
Mums... godiset lät riktigt gott!
åh,tryffeln ska jag nog prova! :)
hur länge ska de va i kylen innan man rullar, ungefär? kram!
Det ska jag absolut göra! Jag gjorde fudge igår med vit choklad och lingon som sket sig totalt :(
Har du smaksatt den när du har gjort tryffeln?
om det vore så lätt.. man måste ju ta sig till nån affär och köpa hem alla ingredienser också, rätt tråkigt:p
Okej... lät riktigt gott.
Fudge receptet som jag bakade efter var ur nya Ica-buffé tidningen. Man kokade 3 dl socker, 1½ dl grädde, 1½ dl mjölk och en msk sirap till 125 grader. Sedan blandade man i 50 g smör och 50 g vit choklad. Men allt blev apa. För det första blev den brun och för det andra blev den grynig ;(