Chokladtryffel & marängtårta

Chokladtryffel

2½ dl grädde
350 gram choklad  (blockchoklad ljus/mörk/vit)

Koka upp grädden i en kastrull, när den kokat upp ställ den åt sidan
och bryt i bitar av chokladen och låt den smälta. 350 gram eller tills
smeten känns mättad
. Om smaksättning önskas, rör i tex
marianne-kross / daimkross / apelsinkrokant / mintkrokant.
Häll smeten i en låg form och ställ in i kylen för att låta stelna.
När smeten stelnat, rulla små bollar och rulla dessa i kakao
eller florsocker.

Klart!
Perfekt julgodis, och mycket passande till en kopp kaffe
eller till lite glögg.


Marängtårta

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl florsocker
3 dl grädde
2 st dubbeldajm

Vispa 3 äggvitor med 1 dl strösocker - hårt! Rör sedan
i den andra decilitern strösocker. Bred ut detta på ett
bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter.
Grädda i ca 75 minuter på 140 grader.
Låt svalna

Vispa 3 dl grädde
Vispa 3 äggulor med 1 dl florsocker
Hacka/mortla dajm

Rör ihop detta och bred smeten över marängen.

Förvaras i frysen. Tas fram ca 5-10 minuter innan
servering.




Kommentarer
Postat av: Linn

låter smarrigt :]

hur har dagen varit?

2008-12-13 @ 12:15:24
URL: http://brunetternasmode.blogg.se/
Postat av: Karin

yummi! bra inlägg:)

2008-12-13 @ 14:51:01
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Kakan

Mums... godiset lät riktigt gott!

2008-12-13 @ 15:26:57
URL: http://ryggbiff.blogg.se/
Postat av: sofia

åh,tryffeln ska jag nog prova! :)

hur länge ska de va i kylen innan man rullar, ungefär? kram!

2008-12-13 @ 15:31:34
URL: http://sandstedt.blogg.se/
Postat av: Kakan

Det ska jag absolut göra! Jag gjorde fudge igår med vit choklad och lingon som sket sig totalt :(

Har du smaksatt den när du har gjort tryffeln?

2008-12-13 @ 15:34:54
URL: http://ryggbiff.blogg.se/
Postat av: Karin

om det vore så lätt.. man måste ju ta sig till nån affär och köpa hem alla ingredienser också, rätt tråkigt:p

2008-12-13 @ 15:53:17
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Kakan

Okej... lät riktigt gott.



Fudge receptet som jag bakade efter var ur nya Ica-buffé tidningen. Man kokade 3 dl socker, 1½ dl grädde, 1½ dl mjölk och en msk sirap till 125 grader. Sedan blandade man i 50 g smör och 50 g vit choklad. Men allt blev apa. För det första blev den brun och för det andra blev den grynig ;(

2008-12-13 @ 16:05:48
URL: http://ryggbiff.blogg.se/

Skriv dina ord här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0